Relația medic-pacient: de la paternalism la responsabilitate
2015, septembrie 24; INBI „Prof. Dr. Matei Balș”, Academia HIV/SIDA
Dezbatere în cadrul activității A2
Moderator:
- Dr. Cristian Ducu (Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics)
Invitați:
- Dr. Anca Murariu, medic ginecolog (Spitalul Ponderas) -confirmata
- Dr. Cristian Petcu, medic de familie & consilier de etică (Ministerul Sănătății) – confirmat
- Dr. Wargha Enayati, medic (Fundația Regina Maria) - confirmat
- Irina Stănciugelu, expert pe termen scurt în proiect
Program:
16:00 – 17:00 Înregistrarea participanților
17.00.-18.00. Dezbatere, partea 1
18.00.-18.30. Pauză de cafea
18.30.-20.00. Dezbatere, partea a 2-a
Deși poate părea paradoxal, astăzi, profesia de medic se bucură de un prestigiu enorm în societatea românească, deși medicii, ca parte a sistemului medical autohton, sunt huliți de presă, de opinia publică și chiar și de o mare majoritate a pacienților. Sub asaltul mediatic privind corupția din spitalele de stat, diverse cazuri de culpă medicală și comodificarea pacientului (i.e. tratarea lui drept un „cost”, prin prisma eficienței economice), s-a pierdut cu totul discuția despre relația medic-pacient. Dezbaterea pe care o propunem astăzi are rolul de a stârni studenții din cadrul proiectului StudMed să gândească asupra modului în care medicul trebuie să se raporteze la pacient și acesta din urmă la medic.
Din nefericire, în ultimii 25 de ani, cu excepția unor intervenții în conferințe științifice, nu a existat nici un fel de dezbatere publică cu privire la paternalismul medicilor și autonomia pacienților. Cu alte cuvinte, nu s-a pus deloc problema morală a capacității pacientului de a decide dacă urmează sau nu un tratament și a limitelor până la care medicul poate decide pentru pacientul său. Totodată, responsabilitatea medicului a fost tratată strict din perspectivă juridică, ca răspundere (legală), dar niciodată într-o perspectivă etică. În mod similar s-a întâmplat și cu consimțământul informat, care este în spațiul medical autohton o formă birocratică lipsită de fond, și anume una ce nu ține seama de problema informării adecvate a pacientului, de problema modului cum sunt formulate riscurile și beneficiile unui tratament sau intervenții medicale (framing-ul), de înțelegerea deplină a formelor de decizie pentru cazurile normale și cazurile limită (a se vedea, surrogate decision-making) etc.
Cristian Ducu este doctor în Filosofie Morală al Universităţii din Bucureşti, iar din 2008 conduce Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics. Este co-fondator al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată şi Centrului de Studii Medievale, ambele aflate sub tutela Universităţii din Bucureşti. Este, de asemenea, membru în Comisia de Supraveghere a Registrului de Transparenţă al Activităţilor de Lobby şi Advocacy şi profesor asociat al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice a SNSPA şi Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti.
Cristian s-a specializat în ultimii 13 ani în domeniul Eticii aplicate, cu precădere în Etică în afaceri, Etică în comunicare şi Bioetică. Din 2006, se ocupă intens de promovarea la nivelul Europei Centrale şi de Sud-Est a managementului eticii şi conformităţii (managementului integrităţii) în organizaţii şi profesii, având la activ colaborări cu o serie întreagă de companii mari şi instituţii publice. Este, de asemenea, consultant în domeniul responsabilităţii sociale, contribuind alături de Cristina Horia şi Tincuţa Apăteanu, la formarea primilor manageri de responsabilitate socială din România.
Website propriu: www.cristian-ducu.ro
Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics: www.etica-aplicata.ro